Helpdesk Gere-geld

FAQ

Nee, het handmatig uploaden is gratis. Het gebruik van de scan & herken optie kost wel geld. Het gebruik van scan & herken bespaart je enorm veel tijd.

Je PDF factuur wordt naar scan & herken software verzonden. Het kost een aantal minuten om de gegevens van de PDF te lezen en herkennen. Daarna wordt de PDF weer teruggestuurd naar Gere-geld.

Een UBL is een digitale factuur (een .xml bestand) Dit bestand is vormgegeven naar Europese standaarden. Elk gegeven van de factuur staat op een vaste plek. De UBL (de nieuwe E-factuur) zal, bij B2B, de ouderwetse PDF vervangen

Ja, dat kan. Als je in het veld staat waar de leverancier ingegeven moet worden, typ je bijvoorbeeld "zz". Er zullen weinig leveranciers een "zz""in de naam hebben. Je kiest nu voor "voeg nieuwe leverancier toe" . Je krijgt een pop-up waarin je de gegevens van je leverancier kunt ingeven. Onderaan op opslaan klikken en je gaat verder met je boeking.

Ja dat kan. In de kopregel staat de factuurdatum van de leverancier. (datum is van belang voor de btw aangifte) In de subregels kun je de verschillende data ingeven. De rapportagedatum geeft de periode aan waarin de kosten geboekt worden voor de rapportage.

Ja, dat kan. Door regels toe te voegen kunnen de kosten verdeeld worden over verschillende kostenrekeningen

Je boekt per regel het btw percentage. Bijvoorbeeld regel 1 = BTW hoog regel 2 = BTW laag regel 3 = BTW 0%

Boven grootboek kun je een vinkje aanzetten. Als je dit vinkje aanzet, en vervolgens op grootboek gaat zoeken, dan staan de balansrekeningen voor de investeringen er ook bij. (De omzetrekeningen staan er dan ook bij)

De UBL (E-fatuur) hoeft niet op en neer verzonden te worden naar de scan & herken software. De UBL wordt direct ingelezen in Gere-geld.

Nee, dit gaat niet. Het aanmaken van een nieuwe rekening gaat via beheer --> kostenrekeningen

Ja dat kan. Bij het handmatig uploaden van een inkoopfactuur is het formaat van het bestand niet van belang.

Naast het icoon waar je het bestand eerder ge-upload hebt, staat nu het woord "open". Als je hierop klikt, dan opent het bestand dat je opgeslagen hebt in Gere-geld. Onderaan het scherm bij het inkoopboek selecteer je "haal terug" en geef het factuurnummer in en klik po haal terug Via te betalen leveranciers klik je aan de linkerzijde op het blauwe factuurnummer en de boeking opent Via de maandraportage kun je naar de inkoopboeking klikken (als het blauw gekleurd is kun je verder klikken)

Je opent de inkoopboeking (één van twee) en je zet alle bedragen op € 0,- Opslaan en de factuur staat niet meer open

Je kun een artikel aanmaken van € 0,01 met 0% BTW en noemt deze bijvoorbeeld "vervallen factuur" Zet bij de aantallen in de eerst regel 1 stuks en op de tweede regel -/- 1 stuks saldo = € 0

Als je verkoopfactuur niet op het scherm verschijnt, dan staat er een pop-up blocker aan. Hoe en waar dit uit te zetten is per device verschillend. Vaak komt in de browserbalk een melding dat de pop-up geblokkeerd is. Als je Gere-geld altijd toestaat, dan komen de facturen altijd op je scherm. Gebruik je een apple? Kijk dan bij "uitschakelen pop-up in safari"

Klik bovenaan het scherm op Safari Ga naar "voorkeuren" (preferences) Ga naar het slotje met "beveiliging" (security) Zet het vinkje uit bij "pop up block windows" Nu komen de verkoopfacturen op het scherm voordat je ze kunt versturen

Ja, dat kan. Geef in het invoerveld Klant bijvoorbeeld "zz" in. Er zullen weinig klanten zijn met een zz in de naam. Kies onderaan "voeg klant toe" en je krijgt het scherm te zien waarin je de klantgegevens in kunt geven. Na het opslaan ga je verder met de boeking.

Dar kan. Als je je eigen facturatiesysteem hebt, dan kun je de PDF boeken en opslaan in Gere-geld. Kies bij "type factuur" de optie; bestaande factuur boeken. Klik op OK en je kunt je factuur boeken en de PDF opslaan in Gere-geld

Als je uit je facturatiesoftware een excel bestand kunt exporteren, dan kun je dit importeren in Gere-geld. Aan de rechterzijde staat de optie "importeer" Het is een vast importformat. De kans is groot dat je de kolomindeling van je export moet aanpassen. Vraag het format op door een mail met deze vraag te sturen naar administratie@gere-geld.nl

Als je in de subregels verschillende data ingeeft, dan wordt de omzet gesplitst over de verschillende periodes. De datum in de kopregel is leidend voor de BTW De data in de subregels zijn leidend voor de maand waarin de omzet thuis hoort

Dit kan door verschillende verkoopregels toe te voegen. Iedere regel kent een eigen BTW percentage. Ieder artikel heeft een eigen BTW percentage.

Ja, dat kan. Als je in het invoerveld artikel bijvoorbeeld "zz" ingeeft, komt de optie naar voren om een nieuw artikel aan te maken. Voeg nieuw artikel toe Dan verschijnt er een scherm waarin het artikel aangemaakt kan worden. Na het opslaan, ga je verder met het factureren

Het openen van een eerder aangemaakte verkoopfactuur kan op een drietal manieren. Onderaan het scherm op "haal terug" klikken, het factuurnummer ingeven en klik op haal terug. De boeking verschijnt op het scherm. Klik op "Opslaan en versturen" en de pop-up verschijnt op je scherm. Via te ontvangen van klanten. Klik aan de linkerzijde op het blauwe factuurnummer en de boeking opent. Klik op "Opslaan en versturen" en de pop-up verschijnt op je scherm. De derde mogelijkheid is via de rapportage. Klik door op de blauwe bedragen tot de boeking opent. Klik op "Opslaan en versturen" en de pop-up verschijnt op je scherm.

Het begint met het ingeven van een kortingspercentage. Daarna kun je de berekende bedragen handmatig overschrijven. Als je bijvoorbeeld 2 regels hebt, maar op 1 regel korting wil geven, dan overschrijf je het berekende kortingsbedrag in regel 2 met een "0"

Door bij het aantal (#) een negatief aantal in te vullen.

Ja dat kan. Je geeft het eindsaldo in, en boekt alle regels los.

Een MT940 bestand is een bestand dat je bij je bank kunt downloaden. In dit bestand staan alle bankmutaties van de opgevraagde periode.

Als je je bankafschrift boekt, dan boek je ook de openstaande rekeningen af. Dan heb je inzicht in de nog te betalen bedragen aan je leveranciers en nog te ontvangen bedragen van je klanten. Daarnaast kun je betalingen waar je geen factuur van hebt, direct in de kosten boeken.

Een betaalbatch maak je aan bij "Te betalen leveranciers", dit is een verzamelbetaling waarin je meerdere facturen in één keer kunt betalen. Dit heeft als voordeel dat je bij de bank maar 1 keer hoeft in te lezen (i.p.v. meerdere losse betalingen ingeven) en dat je bij het boeken van de bank in Gere-geld met 1 regel klaar bent (i.p.v. alle losse betalingen afboeken)

Als het excel sheet ingevuld is, dan kunnen alle mutaties van bijvoorbeeld een maand, ineens geboekt worden. Iemand anders kan de excel sheet met data en bedragen vullen en dan kan dit daarna ingelezen worden.

Bij trainingen staat een onderdeel "Aan de slag" Bij de instructievideo's staat ook een leeg excel bestand dat gebruikt kan worden om in te lezen.

Door de klant of de leverancier te kiezen, krijg je de openstaande posten te zien. Staan de te selecteren posten onder elkaar? dan kunnen deze met shift en pijl naar beneden geselecteerd worden. Het is ook mogelijk om met de ctrl toets meerder facturen te selecteren.

Als de nieuwe nog niet geboekt zijn, dan wel. De bankafschriften moeten opvolgend geboekt worden. Je boekt bij een bank een begin en een eindsaldo. Het oude eindsaldo moet gelijk zijn aan het nieuwe beginsaldo

Door naar rapportages te gaan en dan naar de maandrapportage. Wissel van "winst en verlies" naar "balans" Klik op liquide middelen, en vervolgens op de periode waarin het op te vragen bankafschrift geboekt is. Klik op het blauwe bedrag en het bankafschrift opent Via te ontvangen van klanten door op de blauwe datum te klikken (vinkje naast openstaand moet uit staan) Via te betalen leveranciers door op de blauwe datum te klikken (vinkje naast openstaand moet uit staan)

Door het bankafschrift te openen (zie bankafschrift openen) kom je in het geboekte bankafschrift. Je kunt de regels nu wijzigen en de gewijzigde gegevens opslaan. Let wel op dat de bedragen gelijk blijven, anders is niet meer het verschil tussen beginsaldo en eindsaldo geboekt.

Bij grootboek worden de bedragen geboekt die je niet bij de andere 3 categorieën geboekt kunnen worden. Meestal zijn dit betalingen waar geen factuur voor is.

Je selecteert één klant door in het witte vak bovenaan je klant te zetten. Dan verschijnen alleen de posten van die klant

Door linksboven op het excel icoon te klikken, komen alle data in excel

Als je "Te ontvangen van leveranciers" opent, zie je alleen de openstaande (nog niet ontvangen) bedragen Boven de bedragen staat een vinkje achter "openstaand". Door dit vinkje uit te zetten zie je alle posten.

De tweede kolom (factuurnr) bevat het factuurnummer dat jij aan je factuur meegegeven hebt. Klik op dit blauwe factuurnummer en je gaat terug naar de boeking. (die je vervolgens weer aan kunt passen)

Als het vinkje naast "openstaand" uit staat, zie je ook de ontvangstdata. Door op de blauwe datum te klikken, opent het bankafschrift waarin dit bedrag ontvangen is.

Als je op de "i" klikt, dan verschijnt aan de rechterzijde de informatie over de betreffende klant.

Door in het witte veld, midden boven, de leverancier in te geven.

Linksboven is een excel icoon zichtbaar. Door hierop te klikken worden alle gegevens naar excel geëxporteerd

Boven de kolom met de bedragen staat een vink je bij "openstaand" Door dit vinkje uit te zetten worden ook de betaaldata zichtbaar.

In de tweede kolom staat het factuurnummer. Door op het blauwe factuurnummer te klikken opent de inkoopboeking.

Als bovenaan het vinkje naast openstaand uitgezet is, dan verschijnen de betaaldata. Door op de blauwe datum te klikken opent het bankafschrift waarin deze factuur betaald is.

Door op de "i" te klikken, verschijnt de informatie van de betreffende leverancier.

Voor alle te betalen bedragen staat een blokje dat je aan kunt vinken. Aan de rechterzijde van het scherm komt het totaal geselecteerde bedrag. Als alle gewenste bedragen geselecteerd zijn, klik je op "creëer betaalbatch" Nu verschijnt er een datum en tijd. Klik hierop om het bestand te downloaden. Sla dit bestand op en lees dit in bij je bank

In het memoriaal worden alle overige boekingen en de jaarafsluiting geboekt. Bijvoorbeeld afschrijvingen, de loonjournaalpost, kosten overboekingen etc.

Aan de rechterzijde is een knop met Importeer Selecteer het excel bestand en klik op importeer.

Door bovenin de maand en/of het jaar te wijzigen, wijzigt ook de rapportage

Linksboven is het rapportagetype te wijzigen. Hier kun je overschakelen naar de balans

Door eerst op de tekst aan de linkerzijde te klikken. Nu verschijnen alle onderliggende grootboekrekeningen en de maandbedragen worden blauw. Klik op het blauwe maandbedrag en daaronder verschijnen de mutaties. Klik op de blauwe mutatie en de onderliggende boeking opent (inkoop- verkoop- bank- memoriaal)

Rechtsboven staat een excel icoon. Door hierop te klikken opent de rapportage in excel.

Klik op "voeg toe" Geef aan over welke periode je aangifte wil doen. Haal gegevens op (op klikken) Klik onderaan op "opslaan" en sluiten

Nadat de BTW aangifte aangemaakt is, heeft de aangifte de status "Niet verstuurd" Selecteer de aangifte door erop te klikken, en klik vervolgens op "verstuur" De aangifte wordt nu verzonden naar de belastingdienst. Eerste status = klaargezet voor versturen Na 5-10 minuten is de status, verzonden Binnen een uur is de aangifte geaccepteerd door de belastingdienst (behoudens problemen bij de belastingdienst)

Als de gegevens voor de aangifte opgehaald zijn, is onderaan de mogelijkheid om te printen. De printer kan ook vervangen worden door PDF. Dan kun je de PDF opslaan.

Controleer om te beginnen of je eigen btw nummer correct ingegeven is (Beheer --> NAW0 --> wijzigen) Geen puntjes of spaties gebruiken in je btw nummer Is het de tweede (of volgende) keer dat je een eenmanszaak start? let dan op de laatste 2 cijfers (tweede onderneming = B02) Neem contact op met de belastingdienst of je btw nummer actief is

Een auditfile is een bestand dat je bij een controle van de belastingdienst aan de inspecteur geeft. Hij kan dit bestand inlezen en analyseren. Dit voorkomt heel veel vragen van de belastinginspecteur. Accountantskantoren kunnen dit bestand gebruiken om een jaarrekening te maken in hun eigen software (Maar waarom zou je dat doen? de jaarrekening komt kant en klaar uit Gere-geld)

De jaarrekening voldoet aan alle wettelijke eisen voor de bedrijven in de categorieën micro en klein. (niet voor middelgroot en groot) Je moet twee jaar aan twee van de drie volgende criteria voldoen om naar middelgroot te gaan: 1. meer dan 50 medewerkers 2. meer dan € 12.000.000,- omzet 3. meer dan € 6.000.000 balanstotaal

De activiteiten van de onderneming De voorzieningen die de onderneming getroffen heeft De zekerheden die de onderneming gegeven heeft (hypotheek, onderpand, pandrechten e.d.) Rechten en plichten (langlopende contracten als huur van een pand, leasecontracten e.d.) Het artikelnummer uit de statuten waarin de resultaatsbestemming staat De datum van de AvA De naam van de bestuurder die de jaarrekening tekent

Door eerst de jaarrekening aan te maken, kun je deze daarna selecteren en op "verstuur" klikken De jaarrekening wordt nu door Gere-geld gedeponeerd bij de KvK

Nadat de jaarrekening aangemaakt is, kun je deze selecteren en op de knop "download" klikken. Nu wordt de jaarrekening geëxporteerd naar word en kun je eventueel nog gegevens aanvullen.

Nee, nadat de jaarrekening gedeponeerd is, kan deze niet meer verwijderd worden, enkel gedownload naar word

Door op deze knop te klikken, exporteer je alle mutaties die tot dan toe geboekt zijn naar excel. Je kunt nu alle boekingen zien en controleren.

Voor alle vragen over beheer ga je naar Trainingen --> aan de slag. Hier staan alle mogelijke korte video's die al je vragen over het beheer onderdeel zullen beantwoorden.


Get in touch
Contactgegevens
Gere-geld
Gasthuisstraat 18a
5708 HK Helmond
BTW-nummer NL852346190B01
KvK 56883323
IBAN NL21INGB0006729114

administratie@gere-geld.nl
Hulp nodig?

Voor hulp en vragen kun je terecht op ons forum. Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen en kun je zelf ook een hulpvraag inschieten.

Boards